Cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum zijn anno 2024 populairder dan ooit in Nederland, België en Luxemburg. Dat is natuurlijk ook geen wonder, dankzij de groeiende regulatie, een sterk financieel netwerk en een redelijk innovatieve cultuur in deze regio – om maar niet te spreken over een teleurstellende traditionele economie, met hoge inflatie en lage rente.
De bevolking van de Benelux toont steeds meer hun open houding, wat dankzij een meer transparante en veilige cryptomarkt heeft geleid tot een enorme populariteit van crypto. Dit wordt in de hand gewerkt door de recente invoering van de Europese MiCA-verordening, het goedkeuren van Bitcoin-ETF’s en een algemeen bloeiende cryptosector.
Regulatie en veiligheid
Een van de belangrijkste redenen waarom de crypto-acceptatie in de Benelux dit land zo sterk is gestegen, is dankzij een overkoepelend, regelgevend kader dat de hele markt in goede banen leidt. Meer specifiek hebben we het over de MiCA (Markets in Crypto Assets), een Europese verordening die talrijke verbeteringen doorvoert in de cryptomarkt.
Zo moeten aanbieders van cryptodiensten nu verplicht een vergunning aanvragen en kunnen ze met een dergelijke vergunning legaal handelen in alle landen van de EU. Dit vergroot niet alleen de veiligheid van gebruikers, maar ook het bereik van de cryptobedrijven.
Je kan bij dergelijke cryptobedrijven zonder zorgen vrijwel elke cryptomunt aankopen. Weet je niet welke crypto kopen een goed idee is op dit moment, wegens de volatiliteit van deze markt? Zorg er dan zeker voor dat je eerst professionele gidsen zoals die van BitcoinMagazine doorneemt, zodat je te allen tijde op de hoogte blijft van het cryptonieuws.
Vergunde bedrijven genieten ook van meer vertrouwen van zowel particuliere gebruikers als van institutionele beleggers. In de Benelux hebben we tegenwoordig een aantal cryptoplatformen van wereldklasse, die zich dankzij de gunstige wetgeving rustig kunnen uitbreiden naar andere Europese landen.
Een jammer neveneffect van deze toegenomen regulatie is dat er talrijke belastingregels zijn die gelden op jouw handel in, en bezit van crypto. In Nederland moet je bijvoorbeeld elk jaar de waarde van je crypto aangeven bij de belastingdienst. Dit valt onder de vermogensbelasting, maar kan afhankelijk van de situatie ook als kapitaalwinst worden beschouwd.
In België en Luxemburg heb je een vergelijkbare belastingstructuur, maar de specifieke percentages verschillen.
Expats en belastingen
Als we dit laatste punt dan verder bekijken, valt op dat een grote expatbevolking in de Beneluxlanden heeft bijgedragen aan de populariteit van cryptocurrency.
Vooral in ons land worden expats steeds vaker aangetrokken door de stabiele en relatief crypto-vriendelijke regelgeving. Zo kunnen expats genieten van een 27%-belastingvrije-regeling, met een nieuwe regel waarbij iedereen minder belasting moet betalen op het eerste deel van hun inkomen.
Voor veel expats blijken deze fiscale voordelen erg aantrekkelijk, vooral gezien de eenvoudige toegang tot crypto-exchanges en ondersteunende regelgeving.
Nederland als crypto-hub
Nederland is een van de meest vooruitstrevende landen in Europa op het gebied van technologie en financiële innovaties.
We hebben in ons land een relatief hoge adoptiegraad van crypto, mede dankzij een jonge, tech-savvy bevolking en een sterke drang naar digitalisering binnen het bedrijfsleven. In 2022 bezat ongeveer 14% van alle Nederlanders crypto en deze cijfers zijn de voorbije jaren alleen maar gestegen. Naar schatting bezit momenteel 1 op de 5 Nederlanders Bitcoin, Ethereum of een andere munt.
De Nederlandse overheid biedt daarnaast ruimte voor de groei van cryptobedrijven, maar handhaaft (zoals verwacht) strenge regelgeving, onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Deze instanties voeren momenteel de bovenvermelde MiCA-wetgeving in, waarmee regels voor crypto-activa geharmoniseerd worden in de Europese Unie.
Toepassingen van crypto in het bedrijfsleven
Crypto is erg populair bij particulieren, zowel om erin te beleggen als om ermee te betalen, maar hoe zit het met het bedrijfsleven in de Benelux? Ook hier is er een duidelijke toename in gebruik te zien, waarbij crypto steeds vaker wordt ingezet voor efficiëntere transacties en internationale betalingen.
Als (internationaal) bedrijf is het immers zeer aantrekkelijk om crypto te gebruiken om wisselkoersschommelingen te egaliseren en als betaalmiddel voor internationale contracten, vooral wanneer traditionele valuta zoals de euro instabiel zijn (of met zware inflatie te kampen hebben).
In Nederland zijn er een aantal platforms en beleggingsfondsen die zich speciaal richten op beleggingen in crypto, waarmee ze inspelen op de groeiende vraag van zowel bedrijven als particuliere beleggers.
Het belang van educatie en bewustwording
Crypto is nog niet voor iedereen, daarvoor is de markt nog te onbekend en onbemind. Het is echter een feit dat crypto heus niet zo ingewikkeld of complex is, waardoor de meerderheid van de bevolking in de Benelux het absoluut zou kunnen gebruiken.
Dit vraagt wel om meer bewustwording en educatie, vooral in een sterk gereguleerde omgeving zoals de Benelux. Lokale universiteiten, online gemeenschappen en evenementen helpen hier alvast bij door informatie en trainingen aan te bieden om het veilig omgaan met crypto, de risico’s en het belang van je eigen onderzoek te doen.
Kortom, de crypto-acceptatie in de Beneluxlanden is in 2024 duidelijk in opmars, aangedreven door een proactieve houding van zowel overheden als consumenten.